Gyártási hatékonyság: a profitabilitás kulcsa

Elmúltak már azok az idők, amikor, kínálati piac lévén, az iparvállalatok nyereségét a gyártási költségekhez adott, esetenként szinte tetszőleges nagyságú haszonkulcs határozta meg.

gyártási hatékonyság

Napjaink fokozott piaci versenyében, keresleti piacon a gyártási hatékonyság egyre jobban előtérbe kerül; a profitabilitás gyakran nagymértékben a hatékony gyártáson, pontosabban a gyártási veszteségek minimalizálásán áll vagy bukik.

A gyártósori termelés komplex folyamat: több tényezőnek (legyártott darabszám, a legyártott termékek minősége, a gépek rendelkezésre állása stb.) kell egyszerre megfelelőnek lennie ahhoz, hogy maga a gyártás hatékony legyen mind a költségek, mind az időráfordítás tekintetében. A termelésben keletkező adatok mérése és rögzítése gyakran még manuálisan (papíron vagy Excelben) történik – emiatt az adatrögzítés során hibák és pontatlanságok torzíthatják az eredményt, és mindez az erőforrások nem hatékony kihasználásával is jár.

Nemritkán felmerülnek olyan kérdések is, amelyekre, megbízható adatok hiányában, legfeljebb tippelni lehet a választ. Például:

  • Miért marad el egy gépsor hatékonyságában a többitől?
  • Miért jóval alacsonyabb az éjszakai műszak termelékenysége?
  • Miért nőtt meg az állásidő?
  • Mi okozza a kiugró selejthányadot egy adott műszakban – a gyenge minőségű alapanyag, a gyakorlatlan operátor vagy az elhasználódott gépalkatrészek?
  • Ki a „hunyó” – a gyártás, a beszerzés vagy a karbantartás?

Megbízható adatok: a gyártási hatékonyság előfeltétele

Itt jön képbe a DSS EffiSensy, a Bosch Rexroth és a DSS Consulting komplex közös megoldása, amely három eszközzel (hardver, szoftver és tanácsadás) segít hatékonyabbá tenni a gyártósori termelést.

A DSS EffiSensy működése során a gyártósorra telepített szenzorok automatikusan adatokat szolgáltatnak a termelésről anélkül, hogy beavatkoznának a gyártási folyamatba. Ezekből az adatokból a szoftver egy-egy adott időszakra vetítve kimutatásokat készít (akár műszak-, gép- és operátor-szinten), amelyekből kiindulva, Lean tanácsadás segítségével optimalizálható a gyártás, a minél jobb OEE mutató (Overall Equipment Effectiveness, általános gyártási hatékonyság) elérése céljából.

Így javítható nagymértékben a gyártási hatékonyság: nő a megfelelő minőségben legyártott darabszám, csökken a selejthányad, kevesebb lesz az állásidő, és ezek révén minimalizálható a gyártási veszteség és növekedhet a nyereség. Ráadásul az automatizált megoldásnak köszönhetően már nincs szükség manuális adatrögzítésre sem, így egyrészt munkaidő-megtakarítás érhető el, másrészt megszűnnek a manuális megoldásból adódó pontatlanságok és hibák.

Emellett, a rendszer jóvoltából, a gyártás résztvevőivel (emberek, gépek, anyagok) kapcsolatos problémák gyorsan és egyértelműen felszínre kerülnek, és a felmerült problémák okai egyszerűen felderíthetők és elemezhetők. Sőt, az egyértelmű adatoknak köszönhetően hatékonyabb a kommunikáció, megszűnik a megérzések alapján történő döntéshozatal és az egymásra mutogatás.

És végül, de egyáltalán nem utolsósorban: a munkatársak teljesítménye pontosan mérhetővé és nyomon követhetővé válik.

Átfogó gyártásmonitorozás

A DSS EffiSensy-nek köszönhetően valóban átfogó gyártásmonitorozás válik lehetségessé:

  • Az EffiSensy akár négy szintről is gyűjt és szolgáltat termelési adatokat: gyárak, üzemek, gyártósorok, munkaállomások (cellák);
  • Az időbeli adatok három szinten adhatók meg: naptár (munka-, szabad- és ünnepnapok), műszakok, események (ilyenek lehetnek pl. a műszakváltások vagy karbantartások);
  • További, a gyártáshoz kapcsolódó adatok is megadhatók ilyenek lehetnek például az adott műszakban dolgozó operátorok, az adott munkaállomáson előállított termékek, valamint a minden egyéb releváns adatot cellaszinten rögzítő cellaleírás;
  • A rendszerben többféle selejtkategória határozható meg az automatikusan bekerülő selejt manuálisan is rögzíthető és kategorizálható;
  • Az EffiSensyben az állásidők is szabadon kategorizálhatók.

A fenti adatokat a szoftver hosszú távon megőrzi, így a termelés fő mutatói évekre visszamenőleg áttekinthetők, elemezhetők, és beruházások tervezésénél felhasználhatók maradnak.

A DSS EffiSensy-ről itt olvashat rövid ismertetőt. Ha pedig szeretne többet megtudni Ipar 4.0 megoldásainkról, látogasson el ide.

Az Ön cége is hasonló kihívásokkal küzd? Miért ne beszélgessünk ezekről egy jó kávé mellett?