IT karrier: mire vágyik egy szoftverfejlesztő?

Az elmúlt években a munkaerőpiac formálódása, az IT-s munkahelyek számának növekedése lehetővé tette a munkavállalók számára, hogy számos pozíciót megpályázhassanak, és egy-egy sikeres kiválasztás után akár több cég ajánlata közül választhassanak.

A választék márpedig hatalmas: a legnagyobb hazai állásportálon, a Profession.hu-n jelenleg 853 szoftverfejlesztőt, 165 szoftvertesztelőt és nem kevesebb, mint 1899 DevOps- szakértőt keresnek… és még folytathatnánk a sort. Tehát rengeteg az IT karrierlehetőség, de vajon mi alapján választanak közülük?

Ehhez hívtuk segítségül a No Fluff Jobs által készített „Juttatások az IT piacon: Milyen juttatás és előny fontos egy IT szakember számára?” című felmérést, amelynek főbb eredményeit az alábbi bejegyzésben olvashatjátok.

IT karrier

A felmérés online kérdőívvel, 2020 augusztus-szeptemberben történt, 914 (legnagyobbrészt budapesti, alkalmazotti jogviszonyban dolgozó) IT-szakember megkérdezésével. Köztük backend, frontend és fullstack fejlesztők, projekt- és termékmenedzserek, IT támogatók, rendszergazdák és üzleti elemzők képviseltették magukat a legnagyobb számban. Szakmai tapasztalat szerint a válaszadók több mint fele szenior, míg kb. egyharmada medior, és alig több mint 10%-a junior volt.

NO DE MIRE VÁGYIK EGY SZOFTVERFEJLESZTŐ (ÉS A TÖBBI INFORMATIKUS)?

Talán nem meglepő, hogy az elvárt juttatások és egyéb előnyök terén toronymagasan vezet a home office (mindhárom szenioritási szinten), és ezt szorosan követi a rugalmas munkaidő. Érdemes kiemelni, hogy a szenior informatikusok számára ez a kettő csaknem kétszer olyan fontos, mint a többi juttatás vagy előny bármelyike. Tekintettel arra, hogy a felmérés a COVID-járvány elején készült, joggal feltételezhetjük, hogy az otthoni munkavégzés és a rugalmas munkaidő napjainkra meg inkább felértékelődött.

Utánuk lényegesen lemaradva következik a képzési hozzájárulás és házon belüli képzés, valamint a munkáltató cég által biztosított kávé/tea/gyümölcs és a cafeteria. Ez utóbbi szempontok elsősorban a juniorok számára relevánsak.

Ezzel szemben a szeniorok számára a magán egészségbiztosítás, a céges telefon és a céges autó fontosabb – ezen belül náluk a magán egészségbiztosítás alig marad le a dobogóról.

A válaszadók szerint fontos még a dress code (illetve annak hiánya…), a modern irodai környezet, a sportolási támogatás, valamint a nemzetközi projektekben való részvétel lehetősége – az első három inkább a juniorok, az utolsó inkább a szeniorok számára.

ÉS MI AZ, AMI KEVÉSBÉ FONTOS AZ IT KARRIER SZEMPONTJÁBÓL?

A felmérés alapján sem a hackathonok, sem a startup hangulat nem jelent vonzerőt az informatikusok számára. A pihenőszoba, a SZÉP kártya, az ingyen kávé/üdítő/gyümölcs, a sportolási támogatás és a csapatépítő programok inkább a juniorok számára fontosabbak, viszont a szenioritás növekedésével ezek egyre kevésbé vonzóak.

MIÉRT VÁLTANAK MUNKAHELYET AZ INFORMATIKUSOK?

A magasabb bér mellett (ez ma a piacon magától értetődő…) a munkahelyváltás elsődleges motivációja a további szakmai fejlődés lehetősége. Ezeken a tényezőkön kívül nagy szerepet játszanak még a következők: a home office lehetősége, a rugalmas munkaidő és az érdekes projektek, szakmai kihívások.

A részletes tanulmány itt érhető el

…ÉS MI A HELYZET A DSS-NÉL?

Szerencsére mi itt a DSS-nél elmondhatjuk, hogy mindaz, ami az IT karrier szempontjából számára fontos lehet, nálunk megvan: izgalmas, gyakran nemzetközi projektek, versenyképes bérezés és bőkezű juttatások, home office akár heti 4 napban, valóban rugalmas munkaidő, képzések házon belül és kívül, magán egészségbiztosítás, céges telefon, fitnesstermi belépő… és még dress code sincs!

Ha karrierváltáson gondolkozol, nézz körül aktuális állásajánlataink között, és jelentkezz még ma!