Microsoft Power Platform: gyors és hatékony segítség az alkalmazásfejlesztésben

A cégek mindennapi életében egyre nagyobb szerepet játszik az informatika – és itt nemcsak az informatikai cégekre vagy technológiaintenzív iparágakban működő vállalatokra kell gondolni, hiszen ma már bármilyen cég működése elképzelhetetlen szoftverek, informatikai eszközök nélkül.

Ezek sok esetben használatra készen vagy testre szabható módon rendelkezésre állnak – gondoljunk csak a Windowsra vagy az ERP-rendszerekre. Viszont nagyon sokszor szembesül egy közepes vagy nagyobb cég azzal a problémával, hogy egy specifikus, kifejezetten az igényeire szabott alkalmazásra lenne szüksége – ezek sokszor a belső működést támogató, a munkavégzés hatékonyságát növelő alkalmazások, amelyek az igényelt formában legtöbbször nem kaphatók készen. Ezek fejlesztéséhez legtöbbször nincs meg házon belül a szakértelem, így a vállalatnak külső szakértői erőforrást kell igénybe vennie.

A megnövekedett igényekkel viszont alig tud lépést tartani a piac: egyre több szoftverfejlesztőre lenne szükség – viszont a tapasztalt fejlesztő aranyat ér, de az ideje és a kapacitása véges.

microsoft power platform

Itt jönnek a képbe az úgynevezett „low-code” vagy „no-code” megoldások.

„Low-code”, „no-code”: mik is ezek pontosan?

A „low-code” fejlesztési platformok minimális szoftverfejlesztési ismeretekkel rendelkező felhasználók számára is lehetővé teszik egyedi alkalmazások fejlesztését, ezzel felgyorsítva a hagyományosan időigényes és a szűkös szakértői erőforrásoktól függő szoftverfejlesztési folyamatot.

A „low-code”-dal ellentétben a „no-code” fejlesztési platformok egyáltalán nem igényelnek kódolási szakértelmet: általában előre elkészített sablonokat kínálnak, amelyekből akár laikus felhasználók is alkalmazásokat építhetnek.

Ilyen a Microsoft Power Platform is, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy „low-code” vagy akár „no-code” környezetben dolgozzanak. Ezáltal a vállalatok sokkal agilisabbak lehetnek az alkalmazásfejlesztésben, mivel házon belül vagy minimális külső támogatással (és főként gyorsan!) létre tudják hozni a szükséges alkalmazást.

Microsoft Power Platform

A Microsoft Power Platform egy öt komponensből álló, integrált alkalmazáscsomag, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan és hatékonyan fejlesszenek alkalmazásokat, automatizáljanak folyamatokat és elemzéseket anélkül, hogy mélyreható programozási ismeretekkel rendelkeznének.

A fejlett elemzési lehetőségek, az alkalmazásfejlesztési képességek és az adatintegráció együttesen teszik lehetővé a hatékonyabb munkavégzést és a gyorsabb döntéshozatalt.

Miből áll össze a Power Platform?

  • Power BI: szoftver az adatok különböző típusú grafikonokkal történő megjelenítésére.
  • Power Apps: grafikus szoftver „low-code”, egyedi üzleti alkalmazások fejlesztésére.
  • Power Pages: grafikus szoftver „low-code” weboldalak készítéséhez.
  • Power Automate: eszközkészlet üzleti munkafolyamatok automatizálására.
  • Power Virtual Agents: eszköz intelligens virtuális ügynökök, azaz chatbotok létrehozására.

Mindezek stabil hátterét a Microsoft Dataverse biztosítja: ez egy relációs adatbázis-motor, amelyet a Microsoft felhőalapú adatkezelési szoftverként, szolgáltatásként kínál üzleti adatok tárolására. A Dataverse elsősorban egy adatbázis a hozzá kapcsolódó funkciókkal, és abban különbözik a helyben telepített megoldásoktól (például a Microsoft Accesstől), hogy a fejlesztőnek internet-hozzáférésre van szüksége a Dataverse-hez való csatlakozáshoz. Elsősorban az adatok kezelésére és tárolására szolgáló eszköz, és lehetővé teszi az adathalmazok létrehozását és kezelését egyetlen felhasználói felületen keresztül.

Az MS Dataverse más Microsoft termékekkel, például a Power Apps és a Microsoft Dynamics 365 alkalmazásokkal való használatra kerül forgalomba, és adatcsatlakozókkal rendelkezik más Microsoft termékekhez is (mint például az Azure Event Hub, az Azure Service Bus, a Microsoft SQL és az Azure Data Lake).

Kinek hasznos a Microsoft Power Platform és miért?

A Power Platform széles körű alkalmazhatóságának köszönhetően sokféle cég, szervezet és munkatárs számára jelent komoly segítséget. Csak néhány példa:

  • Vezetők: A vezetők könnyen létrehozhatnak adatelemző és riportkészítő eszközöket adataik gyorsabb elemzéséhez és döntéshozataluk támogatásához.
  • Munkatársak: Azok, akik napi szinten ismétlődő feladatokat végeznek, egyszerű „low-code” alkalmazások létrehozásával automatizálhatják ezeket a folyamatokat.
  • Fejlesztők: A szoftverfejlesztők a Power Platform segítségével gyorsan és hatékonyan hozhatnak létre alkalmazásokat, miközben (szükség esetén) kódolási szakértelmüket is használhatják.
  • Adatkezelők: Az adatkezelők könnyen feldolgozhatják és elemezhetik az adatokat a Power Platform beépített adatelemző eszközeivel.

És hogyan működik mindez a gyakorlatban?

Érdemes elolvasni, hogyan vált a Jaguar Land Rovernél egy korábban raktári területen dolgozó munkatárs egy munkahelyi baleset után a cég vezető alkalmazásfejlesztőjévé a Power Platformnak köszönhetően: két év alatt több mint 160 alkalmazást fejlesztett ki a folyamatok automatizálása, a rendszerek összekapcsolása és a vállalati szintű jelentéskészítés leegyszerűsítése érdekében.

Mi a DSS-nél mire használjuk?

Megismerkedtünk a Power Platform által kínált lehetőségekkel, és miközben érintett kollégáink képzése és a tanúsítványok megszerzése még folyamatban van, máris használatba vettük.

Leginkább üzleti alkalmazásfejlesztésre használjuk, elsősorban olyan ügyfeleknél, akik MS Dynamics vállalatirányítási rendszert használnak, hiszen így nincs szükség az ERP-rendszer és a létrehozott új alkalmazások külön integrációjára.

Most például egy, a Power Platform mellett a generatív AI lehetőségeit is kihasználó, automatizált tesztdokumentáló alkalmazást fejlesztünk, amely komoly manuális munkát és így időt és költséget takarít meg ügyfelünk számára.

Lehet, hogy az Ön cégének is tudnánk segíteni hasonló, Power Platform alapú megoldásokkal? Miért ne beszélgessünk erről egy jó kávé mellett?