IVSZ Meet the Board: Iparkodó fejlesztések az AI korában

2023. március 28-án került sor az IVSZ tagjait megszólító és vendégül látó szakmai találkozóra, amely az ipari digitalizációt állította középpontba. A rendezvényen Lukács Lajossal (a DSS Consulting vezérigazgatójával), valamint Ács Istvánnal (a Bosch Rexroth Kft. ügyvezetőjével és az Ipar4.0 platform társelnökével) beszélgetett Vicze Gábor, az IVSZ kkv tagozatvezetője és az Ipar4.0 platform alelnöke. 

IVSZ Meet the Board

Vicze Gábor (IVSZ), Ács István (Bosch-Rexroth), Lukács Lajos (DSS Consulting)

A találkozó gyors fogalomtisztázással indult: Ács István az ipari forradalmak evolúcióját vázolta fel és azt, hogy miként jutottunk el az Ipar4.0-hoz, amiről annyi szó esik, ennek ellenére a hazai cégek többsége még mindig nagyon távol van annak megvalósításától. Lukács Lajos ezt azzal egészítette ki, hogy Magyarország tekintetében érdemesebb a szélesebb körű ipari digitalizáció kifejezést használni, hiszen sok esetben már az egyszerűbb digitalizációs projektek is komoly megtérülést jelentenek a cégeknek és egyben ezek a projektek alapozzák meg a magasabb szintű termelésirányítási, optimalizálási és technológiájukban már igazi Ipar 4.0 projekteket.

Fejben eldőlő folyamatok 

Legfeljebb tíz percet kellett várni a beszélgetés során, mire felmerült a mindset kifejezés, valamint a cégvezetők, tulajdonosok előremutató gondolkodása, vagyis annak gyakori hiánya. Vicze Gábor szerint a hazai vállalatokat rendkívül nehéz meggyőzni már arról is, hogy gondolják át a működésüket, és ha mégis, akkor elsősorban az ipari folyamatok digitalizálása van a fejükben.

„A cégvezetők azt gondolják, hogy a digitalizáció nem siker, hanem szimplán költségtényező”

tette hozzá Gábor, aki gyakran találkozik azzal a mentalitással, amely elsősorban a kiadások mentén, egy-egy új gép beszerzése kapcsán tudja értelmezni a digitális fejlesztések fogalmát, de a szisztematikus adatgyűjtésre való igényt legfeljebb olyan krízishelyzetek idézik elő, mint az energiaválság vagy az infláció.

Ács István azzal egészítette ki a gondolatmenetet, hogy óriási szakadék van a magyar tulajdonosok gondolkodásában, hozzáállásában, ami azért fontos tényező, mert egy vállalkozás digitális fejlődése egyértelműen az ő hozzáállásukon múlik. Mindezzel szorosan összefügg az a kiszámíthatatlan, válságos helyzetekkel teli üzleti környezet (akár hazai, akár nemzetközi), ami rugalmasságot, szinte azonnali alkalmazkodást követel meg a cégektől. Lukács Lajos kiemelte, hogy az elmúlt évek stresszhatásai – a COVID, a termelési és logisztikai láncok szétesése, a képzett munkaerő hiánya, az energiaársokk, világpolitikai feszültségek – felgyorsították a már meglévő digitalizációs trendeket, és ehhez jött a mesterséges intelligencia technológiai fejlődésében történt áttörés, amely új szintre emeli a rövid és középtávú ipari alkalmazási lehetőségeket is.

„Azok a gyártók, akik nem digitalizálnak, 5-10 éven belül kihalnak, egy kis számuk pedig visszaszorul egy szűk területre, ahogy a manufaktúrákkal történt a megelőző ipari forradalmakban. Ezen egy korszerű szemléletű vezetői generációváltás segíthet, de sajnos önmagában ez sem garancia a sikerre a magyar ipari KKV-k esetében” – festett egy meglehetősen sötét képet a DSS Consulting vezetője. 

Ács István tovább bővítette azon trendek sorát, amelyek közvetlen hatással vannak és lesznek a vállalkozásokra.

„Szinte csak kihívások vannak”, sommázta a jelenlegi helyzetet.

A szakember hozzátette azt is, hogy ebből a szituációból csak azok jöhetnek ki jól, akik digitalizáltak, azaz rugalmasak, hiszen a kettő között szoros összefüggés mutatható ki. Kiemelte azt is, hogy önmagában a trendek követése nem elegendő, hiszen a piac szereplői előbb-utóbb olyan versenytársakkal találják szembe magukat, akik hatékonyabbak, rugalmasabbak, vagyis azonnal hátrányba kerülnek a piacon.

Jó és még jobb példák

A beszélgetés egyik fontos alkotóelemét képezték azok a történetek, amelyek jellemzően valamiféle megvilágosodással, vezetői rádöbbenéssel végződtek.

Ács István a meggyőzés folyamatát azzal a példával szemléltette, hogy az autóját vezető sofőr sokkal átgondoltabban, takarékosabban hajtja a járművet, ha egy részletes és valós idejű információs dashboard van előtte az autó összes adatával. Hasonló elemeket tartalmazott az a Lukács Lajos által említett történet, amikor egy cégvezető a szenzoroknak és a hálózatba kötött információs rendszernek köszönhetően távolról a mobiltelefonján látta, hogy az üzemének fő termelő gépe éppen nem megy, pedig mennie kellene és miután utánanézett az okoknak, kiderült számára, hogy mi az oka annak, hogy a gép nem hozza a tervezett és elvárható termelési adatokat.

A levonható tanulság minden esetben az, hogy önmagában az adatok rendelkezésre állása komoly hatással lehet a tulajdonosokra és gyakran ez adja meg azt a lökést, ami a további digitalizációs lépésekhez vezet.

Az AI a jövő az iparban is?

Nem maradt el az AI kérdéskörének felvetése sem, amivel kapcsolatban mindkét szakértő óvatosan bánt a jóslatokkal, hiszen ebben a pillanatban lehetetlen még csak körvonalazni is, hogy hosszabb távon milyen hatással lesz mindez az életünkre, az emberekre, az ipar világára. Azt azonban egyöntetűen leszögezték, hogy aránylag kis anyagi befektetés mellett már most is szinte minden területen bevethetők a nyelvi modelleken alapuló megoldások, a kérdés „mindössze” az, hogy általánosan mikor válik az AI a szakmai munka részévé. Egy biztos: akik már most foglalkoznak a kérdéssel, azok bekerülnek egy „gyorsító csőbe”, ami garancia arra, hogy a későbbiek során jelentős előnnyel szállhatnak versenybe. 

Összegezve

Nyitottság, rugalmasság, elköteleződés, érzékenység: így foglalhatók össze azok a tulajdonságok, amelyekkel egy ebben a korban aktívan dolgozó cégvezetőnek rendelkeznie kell, ugyanakkor az is biztos, hogy a digitalizáció ügyét nem cipelheti egyedül a vezető a vállán. Minden vállalati szinten szükség van egy olyan evangelistára vagy igehirdetőre, aki átveszi ezt a feladatot, tematizálja a digitális fejlesztéseket, elmagyarázza a lépések fontosságát, és azt, hogy egy cég hogyan lesz ettől jövőálló. 

(A cikk eredetije az IVSZ honlapján jelent meg, ez egy bővített, szerkesztett változat.)

A DSS Ipar 4.0 megoldásairól itt olvashat bővebben.