Ipari folyamatszervezés egyszerűen

Az ipari folyamatszervezés a hatékony és gazdaságos termelés egyik előfeltétele.

Egy kisebb üzemben általában mindenki tudja, mikor mi a dolga. Az évek során kialakult a munkavégzés rendje, a szokások berögződtek, a gépezet általában olajozottan működik. Ám ahogy a szervezet nő, új dolgozókat kellene betanítani a folyamatokra, esetleg váratlan esemény történik, máris megmutatkoznak a módszer hiányosságai. Kimaradnak feladatlépések, megállnak folyamatok, egymásra várnak a munkatársak – az illetékes vezető pedig a haját tépi, mert képtelen nyomon követni, hogy kinek mi lenne a dolga.

ipari folyamatszervezés, folyamatszervező szoftver, folyamatszervező megoldás, DSS WorkflowHero

A szükségmegoldásként gyakran alkalmazott Excel segít a feladatok, beosztások, folyamatok figyelésében, de túl sok erőfeszítést igényel és megfelelő kimutatások sem nyerhetők ki belőle. Ha pedig a meglévő vállalatirányítási rendszerhez van is workflow modul, az általában túl van bonyolítva, rengeteg felesleges funkcióval rendelkezik az adott üzem szükségleteihez képest, így a gyakorlatban általában nem használják.

Egy egyszerűen használható, ugyanakkor „eleget tudó” és kellően rugalmas rendszerre van tehát szükség ahhoz, hogy a vállalati folyamatokat megfelelően tervezni, követni, és szükség esetén módosítani lehessen.

DSS WorkflowHero: ipari folyamatszervezés egyszerűen 

Itt jön a képbe a DSS WorkflowHero, a Bosch Rexroth és a DSS Consulting közös fejlesztésű folyamatszervező megoldása, amelynek segítségével egyszerűvé válik az üzleti folyamatok szervezése – ipari környezetben is.

A WorkflowHero használatával

  • A folyamatokért felelős szakértők egy felhasználóbarát grafikus felületen egyszerűen tudnak létrehozni és módosítani folyamatokat, minimális manuális munkával
  • A középvezetők számára gördülékenyebbé válik a feladatok kiadása, az információáramlás és a jelentések elkészítése
  • A felsővezetők pedig a jelentéseknek köszönhetően könnyen átlátják a feladatok állását és az esetleges komolyabb csúszásokat, problémákat

A WorkflowHero talán legnagyobb előnye az egyszerű kezelhetőség:

  • „Low-code” platformra épül, tehát a telepítése, kezelése nem igényel mélyreható informatikai tudást: könnyen konfigurálható, a folyamatok egyes elemei drag&drop módon is kezelhetők
  • Egyszerre több folyamatot (és azok alváltozatait) is képes párhuzamosan kezelni
  • A folyamat részét képező feladatokhoz könnyen hozzárendelhetők a felelősök, határidők, emlékeztetők, és fűzhetők hozzájuk megjegyzések is – ezeket a feladatokat a rendszer automatikusan kiadja a felelősöknek (csoportoknak vagy egyes felhasználóknak)
  • Automatikus döntések is beépíthetők a folyamatba: egy adott ponthoz érve a folyamat elindít egy vagy több másik folyamatot

A vezetők számára pedig nagy segítség, hogy a feladatok teljes történetisége is visszakövethető, ezáltal könnyen elemezhető, hogy mikor és hogyan alakultak a projektek az egyes döntések következtében.

Végül, az egyértelmű folyamatok az új munkatársak beilleszkedését és a helyettesítéseket is megkönnyítik.

A DSS WorkflowHero természetesen integrálható a vállalati ERP-rendszerrel: abból automatikusan tudja fogadni a feladatokat, majd visszatölteni a szükséges információkat.

További előnyt jelent, ha a munkafolyamat-kezelő rendszert a DSS StaffManagerrel integrálják: ennek révén nem csak a feladatok, hanem a hozzájuk allokált erőforrások kezelése, monitorozása is egyszerűen megoldható.

A DSS WorkflowHero-ról itt olvashat rövid ismertetőt. Ha szeretne többet megtudni Ipar 4.0 megoldásainkról, látogasson el ide.

Az Ön cégénél sincs még megnyugtató megoldás a folyamatok kezelésére? Miért ne beszélgessünk erről egy jó kávé mellett?