Ipar 4.0 megoldások: lehet a gyártási folyamat hatékonyabb, gördülékenyebb és egyben gazdaságosabb?

Emberek, gépek, folyamatok – a nyersanyagokon kívül erre a háromra van szükség, hogy termelni tudjon egy vállalat. A termelés viszont csak akkor lesz hatékony, a vállalat akkor lesz sikeres, ha ember és gép kapacitásai optimálisan vannak kihasználva (ami nem jelent egyet a túlhajszolásukkal!). Optimalizálni papíron, vagy akár Excelben azonban csak egy bizonyos, nem túl magas szintig lehet.

ipar 4.0 megoldások

Ha egy döntéshozó tényleg át akarja látni a gondjaira bízott üzem működésének minden aspektusát (beleértve a termelést, a munkaidő- és kapacitástervezést, a gépek tervszerű karbantartását, a különféle gyártási és üzleti folyamatokat, valamint az értékesítést is), adatokra van szüksége. Digitálisan (esetleg automatikusan) rögzített, központilag tárolt, minden érintett számára könnyen és értelmezhető formában hozzáférhető adatokra. Ezeket az adatokat pedig olyan rendszerekben kell feldolgozni, amelyek képesek ennek az optimalizálásnak egy-egy aspektusát elvégezni. Itt jönnek képbe az ipari digitalizáció vívmányai, az úgynevezett Ipar 4.0 megoldások.

Ipar 4.0 megoldások a DSS-től

A DSS Consulting neves partnerekkel, mint például a Bosch Rexroth-tal közösen fejlesztett ipar 4.0 megoldásai számos projektben és ügyfélnél bizonyítottak. Közös jellemzőjük, hogy az adott üzem igényeire szabhatók, ugyanakkor könnyen és gyorsan bevezethetők, és ami szintén nagyon fontos, bármely ERP-rendszerrel integrálhatók is.

Miben lehetnek segítségünkre ezek a megoldások?

  • Lehetővé teszik a gyártás hatékony monitorozását annak érdekében, hogy valós termelési adatok álljanak rendelkezésünkre, így növelhető legyen a gyártás hatékonysága, a lehető legjobb OEE mutató elérése céljából;
  • Megoldást adnak a rugalmas termelésütemezésre és gyártásoptimalizálásra, hogy a lehető legalacsonyabb költséggel és legkisebb időráfordítással termeljünk – akár gyorsan változó megrendelések esetén is;
  • Lehetőséget adnak az emberi és egyéb erőforrások rugalmas tervezésére;
  • Átfogó támogatást nyújtanak a prediktív és preventív karbantartás menedzselésére – ennek köszönhetően idő- és költségmegtakarítás érhető el;
  • Biztosítják a hatékony és egyszerű folyamatszervezés lehetőségét mind irodai, mind ipari környezetben;
  • Mind az üzleti, mind az értékesítés-tervezést hatékonyan támogatják – ezáltal a cégvezetés jobb stratégiai döntéseket hozhat.

A továbbiakban ezeket a megoldásokat mutatjuk be részletesen. Addig is, ha szeretne többet megtudni Ipar 4.0 megoldásainkról, látogasson el ide.