Gyártásoptimalizálás: hogyan termeljünk a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban?

Minden iparvállalatnál tudják, hogy az a legdrágább gép, amelyik áll, amelyik éppen nem termel. A leállásnak számtalan tervezett és nem tervezett oka lehet: karbantartás, szerszámcsere, meghibásodás, alapanyaghiány és így tovább. (Ennél csak az rosszabb, ha azért áll a gép, mert nincs megrendelés…) Minden cégnek elemi érdeke, hogy a gyártás folyamatosságát az optimális szinten tartsa, hogy minden gép csak annyit álljon, amennyit feltétlenül muszáj, és közben a megrendelések időben, az elvárt minőségben készüljenek el. Minél nagyobb egy termelőüzem, minél összetettebb a gyártási folyamat, annál nehezebb ezt megvalósítani.

gyártásoptimalizálás

A gyártásoptimalizálás szinte művészet, különösen, ha összetett a gyártási folyamat vagy sokféle megrendelést kell teljesíteni. Össze kell hangolni az anyagáramlást, az egyes gépek teljesítményét és kapacitását, az alapanyagokat, a megrendeléseket, és közben lehetőleg alacsonyan kell tartani a költségeket is.

Némi gyakorlattal és a historikus adatokra támaszkodva persze egy jó szakember akár kockás papíron is megcsinálja a tervezést. Mindez azonban csak addig válik be, amíg minden rendben megy. A váratlan események, a gépleállások, a hirtelen beeső, de annál sürgősebb megrendelések egy szempillantás alatt romba dönthetik a nagy műgonddal felépített gyártási tervet. De még ha nincsenek is váratlan események, a nem optimális kapacitáskihasználás extra költséget jelent, míg fordítva, ha sikerül jobban kihasználni a rendelkezésre álló kapacitásokat, azzal máris csökkenthetők a költségek és növelhető a bevétel.

Itt jön a képbe a DSS és nemzetközi partnerei által közösen fejlesztett OptimAPS megoldás.

DSS OptimAPS: gyártásoptimalizálás felsőfokon

Az OptimAPS a vállalat stratégiai céljaihoz illeszkedve optimalizálja a termelési folyamatot, legyen szó a gyártás felgyorsításáról vagy a költségek csökkentéséről. Bemeneti oldalán gyakorlatilag minden ERP-rendszerrel képes együttműködni, így fogadni tudja azokból a megrendelésekre és a készletekre vonatkozó adatokat. Üzemeltetése megoldható helyi szerverekről vagy a felhőből is – utóbbi esetben a legfontosabb termelési és tervezési adatok bármikor, bárhol elérhetőek a vezetés számára.

A szoftver képes arra is, hogy előre nem látott események bekövetkeztekor javaslatot tegyen módosított termelési tervre. A termelésirányítás ezen könnyen változtathat, vagy új paraméterek megadásával új tervezési feladatot is indíthat. A kész tervekben amúgy is egyszerűen, drag-and-drop módszerrel módosítható a rendelések sorrendje vagy a gépek beosztása, így a termelés könnyen igazítható a változó körülményekhez.

A gyártási folyamat minden résztvevője könnyen értelmezhető információkat kap a rendszerből. A gépkezelők az adott gép aznapra vagy az aktuális műszakra betervezett összes feladatát láthatják, míg a művezető vagy az ügyeletes mérnök gépcsoportonként jelenítheti meg az összes gépet. Áttekinthető Gantt-diagramon látható az összes elkészült, folyamatban lévő és betervezett feladat, valamint azok állapota és várható befejezése. A valós gyártási idő kalkulálásához a rendszer a gépek le- és felszerszámozási idejét is figyelembe veszi. A historikus adatok elemzése révén pedig a gyártás szűk keresztmetszetei is könnyen felderíthetőek.

Segítség a tervezésben

A mindennapi munka hatékony megszervezése mellett az OptimAPS a közép- és hosszú távú tervezést is megkönnyíti. A gyártási folyamatba beütemezhető a szükséges karbantartások ideje, az aktuális karbantartások listája többféle szempont alapján is szűrhető.

Rendkívül fontos funkciója a rendszernek a szimulációk lehetősége. Ha változás áll be a kapacitásban vagy a rendelésekben, az OptimAPS többféle párhuzamos tervezési változatot kínál fel, hogy az ütemezésért felelős munkatárs gyorsan átláthassa és rugalmasan tesztelhesse az alternatívákat. Sőt, a gyártási szimulációkat új beruházások előtt is le lehet futtatni. A rendszer képes arra, hogy a tervezésben szimulálja az új gyártógép hozzáadását, így már a gép tényleges megvásárlása és üzembe állítása előtt fel lehet mérni, milyen hatékonyságbeli javulás várható – ami újabb döntési szempont lehet az ideális gyártóberendezés kiválasztásához.

Megalapozott döntések

Megalapozott döntéseket csak tényadatokra támaszkodva lehet hozni, minden más a találgatás kategóriájába esik. Az OptimAPS olyan szoftvereszközt ad a gyártástervezésért felelős szakemberek kezébe, amely birtokában a gyártási folyamat minden lépését a valós paraméterek alapján előre meg tudják tervezni, valós időben áttekinthetik annak menetét, villámgyorsan reagálhatnak a nem várt eseményekre és jó előre felkészülhetnek a változásokra. Mindezek révén kiküszöbölhetik a szűk gyártási keresztmetszeteket, csökkenthetik a felesleges állásidőket, és olyan adatalapú működésre állhatnak át, amely a pontosabb tervezéssel és a költségek csökkentésével segíti a céget a konkurencia megelőzésében.

A DSS OptimAPS-ről itt olvashat rövid ismertetőt.

Az Ön cége is hasonló kihívásokkal küzd? Miért ne beszélgessünk ezekről egy jó kávé mellett?