Gyártásoptimalizálás: hogyan termeljünk a lehető leggyorsabban és leggazdaságosabban?

Minden iparvállalatnál tudják, hogy az a legdrágább gép, amelyik áll, amelyik éppen nem termel. A leállásnak számtalan tervezett és nem tervezett oka lehet: karbantartás, szerszámcsere, meghibásodás, alapanyaghiány és így tovább. (Ennél csak az rosszabb, ha azért áll a gép, mert nincs megrendelés…) Minden cégnek elemi érdeke, hogy a gyártás folyamatosságát az optimális szinten tartsa, hogy minden gép csak annyit álljon, amennyit feltétlenül muszáj, és közben a megrendelések időben, az elvárt minőségben készüljenek el. Minél nagyobb egy termelőüzem, minél összetettebb a gyártási folyamat, annál nehezebb ezt megvalósítani.

gyártásoptimalizálás, production optimization system

A gyártásoptimalizálás szinte művészet, különösen, ha összetett a gyártási folyamat vagy sokféle megrendelést kell teljesíteni. Össze kell hangolni az anyagáramlást, az egyes gépek teljesítményét és kapacitását, az alapanyagokat, a megrendeléseket, és közben lehetőleg alacsonyan kell tartani a költségeket is.

Némi gyakorlattal és a historikus adatokra támaszkodva persze egy jó szakember akár kockás papíron is megcsinálja a tervezést. Mindez azonban csak addig válik be, amíg minden rendben megy. A váratlan események, a gépleállások, a hirtelen beeső, de annál sürgősebb megrendelések egy szempillantás alatt romba dönthetik a nagy műgonddal felépített gyártási tervet. De még ha nincsenek is váratlan események, a nem optimális kapacitáskihasználás extra költséget jelent, míg fordítva, ha sikerül jobban kihasználni a rendelkezésre álló kapacitásokat, azzal máris csökkenthetők a költségek és növelhető a bevétel.

Itt jön a képbe a DSS és nemzetközi partnerei által közösen fejlesztett OptimAPS megoldás.

DSS OptimAPS: gyártásoptimalizálás felsőfokon

Az OptimAPS a vállalat stratégiai céljaihoz illeszkedve optimalizálja a termelési folyamatot, legyen szó a gyártás felgyorsításáról vagy a költségek csökkentéséről. Bemeneti oldalán gyakorlatilag minden ERP-rendszerrel képes együttműködni, így fogadni tudja azokból a megrendelésekre és a készletekre vonatkozó adatokat. Üzemeltetése megoldható helyi szerverekről vagy a felhőből is – utóbbi esetben a legfontosabb termelési és tervezési adatok bármikor, bárhol elérhetőek a vezetés számára.

A szoftver képes arra is, hogy előre nem látott események bekövetkeztekor javaslatot tegyen módosított termelési tervre. A termelésirányítás ezen könnyen változtathat, vagy új paraméterek megadásával új tervezési feladatot is indíthat. A kész tervekben amúgy is egyszerűen, drag-and-drop módszerrel módosítható a rendelések sorrendje vagy a gépek beosztása, így a termelés könnyen igazítható a változó körülményekhez.

A gyártási folyamat minden résztvevője könnyen értelmezhető információkat kap a rendszerből. A gépkezelők az adott gép aznapra vagy az aktuális műszakra betervezett összes feladatát láthatják, míg a művezető vagy az ügyeletes mérnök gépcsoportonként jelenítheti meg az összes gépet. Áttekinthető Gantt-diagramon látható az összes elkészült, folyamatban lévő és betervezett feladat, valamint azok állapota és várható befejezése. A valós gyártási idő kalkulálásához a rendszer a gépek le- és felszerszámozási idejét is figyelembe veszi. A historikus adatok elemzése révén pedig a gyártás szűk keresztmetszetei is könnyen felderíthetőek.

Segítség a tervezésben

A mindennapi munka hatékony megszervezése mellett az OptimAPS a közép- és hosszú távú tervezést is megkönnyíti. A gyártási folyamatba beütemezhető a szükséges karbantartások ideje, az aktuális karbantartások listája többféle szempont alapján is szűrhető.

Rendkívül fontos funkciója a rendszernek a szimulációk lehetősége. Ha változás áll be a kapacitásban vagy a rendelésekben, az OptimAPS többféle párhuzamos tervezési változatot kínál fel, hogy az ütemezésért felelős munkatárs gyorsan átláthassa és rugalmasan tesztelhesse az alternatívákat. Sőt, a gyártási szimulációkat új beruházások előtt is le lehet futtatni. A rendszer képes arra, hogy a tervezésben szimulálja az új gyártógép hozzáadását, így már a gép tényleges megvásárlása és üzembe állítása előtt fel lehet mérni, milyen hatékonyságbeli javulás várható – ami újabb döntési szempont lehet az ideális gyártóberendezés kiválasztásához.

Megalapozott döntések

Megalapozott döntéseket csak tényadatokra támaszkodva lehet hozni, minden más a találgatás kategóriájába esik. Az OptimAPS olyan szoftvereszközt ad a gyártástervezésért felelős szakemberek kezébe, amely birtokában a gyártási folyamat minden lépését a valós paraméterek alapján előre meg tudják tervezni, valós időben áttekinthetik annak menetét, villámgyorsan reagálhatnak a nem várt eseményekre és jó előre felkészülhetnek a változásokra. Mindezek révén kiküszöbölhetik a szűk gyártási keresztmetszeteket, csökkenthetik a felesleges állásidőket, és olyan adatalapú működésre állhatnak át, amely a pontosabb tervezéssel és a költségek csökkentésével segíti a céget a konkurencia megelőzésében.

A DSS OptimAPS-ről itt olvashat rövid ismertetőt. Ha pedig szeretne többet megtudni Ipar 4.0 megoldásainkról, látogasson el ide.

Az Ön cége is hasonló kihívásokkal küzd? Miért ne beszélgessünk ezekről egy jó kávé mellett?